NIEUWS

Weer steun en toeverlaat bij belastingaangifte

Jan van den Hoeks record staat op 1280 formulieren


Al jaren is hij de steun en toeverlaat van veel Maassluizers die zich zonder hem geen raad weten met hun jaarlijkse belastingaangifte. Jan van den Hoek is niet alleen raadslid voor Forum voor Maassluis, hij vult ook vrijwillig menig document in waarmee hij mensen uit de brand helpt. Corona of niet, komende week gaat hij weer van start.


Door: Sandra Don

Toen hij 43 jaar geleden een huis kocht in Maassluis en er ineens een enorme hoeveelheid papierwerk op hem afkwam, kon hij niet anders dan zich verdiepen in de materie. "Ik moest mijn belastingformulier invullen, maar snapte er niets van", gaat Van den Hoek terug in de tijd. "Toen ben ik een cursus gaan doen bij de FNV en een half jaar later zat ik die formulieren zelfstandig in te vullen. Niet alleen voor mezelf, ook voor heel vele anderen."

In al die jaren is er niet veel veranderd,want de fractievoorzitter van Forum voor Maassluis, maakt zich ook dit jaar weer op voor een enorme berg werk. Vanaf 1 maart mogen mensen hun belastingaangifte indienen. Vorig jaar boekte hij een record met 1280 ingevulde formulieren.

Hij doet het met alle liefde. Ook nu de FNV vanwege corona heeft aangegeven te stoppen met de dienst. De vakbond kan namelijk geen geschikte plek vinden en stelde voor het werk telefonisch te doen.

Dat ziet Van den Hoek niet zitten. "Het zijn vooral veel ouderen die zich melden, die bezoek ik thuis. Ik kan die mensen toch niet in de kou laten staan?" klinkt het bijna verontwaardigd. "Dat zijn senioren die al hun papieren in een schoenendoos bewaren en dan voor je uit kieperen op de tafel. Zo van: zoek het maar uit, ik begrijp er niks van. Die rekenen op mij. Dus ga ik op eigen houtje verder. Ik beschik over alle programma's, daar heb ik de FNV niet voor nodig."

"Je wilt niet weten hoeveel flessen bier en wijn ik heb gekregen als bedankje"

Bibliotheek
De vraag is alleen even waar Van den Hoek aan de slag gaat. Hij werkte, samen met andere vrijwilligers, altijd in het FNV-gebouw op het Schanseiland. Dat gaat nu niet. Van den Hoek, die wekelijks een spreekuur heeft in de bibliotheek aan de Uiverlaan, mag hier eventueel een zaal voor gebruiken. "Maar het is even afhankelijk van hoeveel aanmeldingen ik krijg. De bibliotheek is officieel dicht vanwege corona, dus we moeten dat even bekijken", haast hij zich te zeggen. "Het kan hier ook weer niet te druk worden."

Zeker is in elk geval dat de politicus hulp krijgt van andere vrijwilligers - invullers, zoals hij hen noemt - die voorheen ook voor de FNV werkzaam waren. "Zij zijn beschikbaar, dus ik kan altijd op deze lui terugvallen als er echt veel aanmeldingen komen."

Van den Hoek benadrukt dat zijn diensten gratis zijn. "Dat blijft ook zo, ook nu ik zelfstandig te werk ga. Al wil je niet weten hoeveel flessen bier en wijn ik in al die jaren al heb gekregen als bedankje. En dan ook nog die bossen bloemen en aardigheidjes voor mijn vrouw. Dat is hartstikke leuk, maar hoeft uiteraard niet. Sommige mensen staan erop, die kun je gewoon niet weigeren."

Medemens
Volgens de Maassluizer zijn mensen dankbaar en dat snapt hij wel. "Ze weten zich anders geen raad en gaan dan fouten maken of negeren zo'n formulier gewoon. Ik ben in al die jaren heel wat schrijnende situaties tegengekomen. Zolang ik besta, blijf ik dit werk doen. Ik help nu eenmaal graag de medemens, daar word ik blij van. Niet alleen Maassluizers, maar ook mensen uit Hoek van Holland, Naaldwijk en zelfs Dinteloord. Ze weten me inmiddels allemaal te vinden en dat is prima."

Bron: AD - vrijdag 26 februari 2021